Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Pluviôse-Inspired Mittens

Θα έπρεπε να έχω ανεβάσει αυτή την ανάρτηση την περασμένη εβδομάδα, όμως ο εορτάζων φαντάρος Baygon ήθελε να γράψει (επιτέλους) και του έδωσα προτεραιότητα. :-)

Εν τω μεταξύ, έφτιαξα άλλα δύο ζευγάρια γαντάκια. Το ένα είναι πανομοιότυπο με αυτό που ήδη σας έδειξα από τον Αύγουστο, με το ίδιο νήμα και τις ίδιες μετρήσεις. Το άλλο σκέφτηκα να το φτιάξω πειραματικά πιο μακρύ στον καρπό, με διαφορετικό νήμα και φυσικά άλλους υπολογισμούς.
Έβγαλα φωτογραφίες, άλλες θολές, άλλες καλές. Έβγαλα βιντεάκια, έσβησα βιντεάκια, έραψα βιντεάκια μεταξύ τους, έχασα ένα (πολύ καλό, δυστυχώς) βιντεάκι κάπου στην πορεία λόγω σφάλματος αρχείου. Για να μη σας αργήσω κι άλλο, θα συνθέσω την παρούσα ανάρτηση με ό,τι υλικό έχω αυτή τη στιγμή, ελπίζοντας να βρείτε άκρη και να μη συγχυστείτε. Κάντε τον κόπο να τη διαβάσετε ολόκληρη πρώτα, πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε οτιδήποτε. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να ανατρέξετε στα βίντεο που ανέβασα για το single crochet πριν μερικές μέρες. Και φυσικά, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου αν έχετε απορίες ή χρειάζεστε διευκρινίσεις!

Οι παρακάτω οδηγίες μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις δικές σας προτιμήσεις. Ό,τι κι αν κάνετε, κρατήστε σημειώσεις! Γράψτε πόσα chains, πόσα εκατοστά, πόσες σειρές. Γράψτε την παραμικρή λεπτομέρεια, γιατί μετά το πρώτο θα χρειαστεί να ξαναφτιάξετε ένα ολόιδιο δεύτερο γαντάκι, και δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο νομίζετε... LOL
Πάμε λοιπόν.

Η αρχική αλυσίδα (chain) δεν πρέπει ποτέ να είναι πολύ σφιχτή, γιατί αργότερα το πλεκτό καταλήγει με τις δύο άκρες του ανόμοιες μεταξύ τους ως προς το φάρδος. Οι τρόποι αποφυγής αυτής της παγίδας είναι δύο: ή να φτιάξετε την foundation chain λιγάκι πιο χαλαρά, ή να χρησιμοποιήσετε βελονάκι μεγαλύτερο κατά μισό νούμερο, που μετά θα αλλάξετε με το κυρίως βελονάκι.

Τι θα χρειαστείτε
  • νήμα
  • βελονάκι σε νούμερο κατάλληλο για το νήμα που διαλέξατε
  • (προαιρετικά: ακόμα ένα βελονάκι, μισό νούμερο μεγαλύτερο)
  • 2 παραμάνες ή removable stitch markers (π.χ. τύπου split ring)
  • μεζούρα
  • σακοράφα
  • σημειωματάριο και μολύβι
Σ' αυτά τα γαντάκια, η foundation chain θα ενωθεί με την πάνω άκρη του κυρίως σώματος, αφήνοντας ελεύθερο ένα στενό διακοσμητικό λουράκι για τον καρπό (strap). Δείτε στη φωτό πριν το strap:

Το "πάνω" και το "κάτω" είναι απλώς ενδεικτικά,
καθώς θα μπορούσαν άνετα να τοποθετηθούν ανάποδα.


Υπολογίστε λοιπόν πως το μήκος της foundation chain θα καλύψει την απόσταση από τον καρπό του χεριού σας μέχρι τη βάση των δαχτύλων. Άρα η αρχική αλυσίδα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 16 εκατοστά, για ένα σχετικά κοντό γαντάκι (17 ή 17,5 cm, αν θέλετε να έχει μεγαλύτερη μανσέτα).
Ανάλογα με το νήμα, τα chains έχουν διαφορετικό αριθμό για αυτά τα 16 εκατοστά. Δείτε πώς το γαλάζιο mohair (light fingering, βελονάκι 3.50 mm) χρειάστηκε 31 chains, ενώ το άσπρο ακρυλικό (worsted, βελονάκι 5.00 mm) χρειάστηκε 21:

Αν αποφάσιζα να φτιάξω 31 chains για ένα worsted νήμα (βελονάκι 4.50 mm), θα γινόταν πιο μακρύ (18.5 cm):

Κάντε όσα chains θέλετε (θυμηθείτε το ν+1) έχοντας υπ'όψιν αυτούς τους υπολογισμούς, και σημειώστε τον αριθμό.
(Αν χρησιμοποιήσατε μεγαλύτερο νούμερο βελονάκι, τώρα αλλάξτε το)
Κάντε single crochet μπαίνοντας μόνο στο πίσω loop του δεύτερου πόντου μετά το βελονάκι. Συνεχίστε με single crochet κατά μήκος της αρχικής αλυσίδας, μόνο στο πίσω loop.

(μη δίνετε σημασία στο marker σ'αυτές τις πρώτες δύο φωτογραφίες -
το έβαλα μόνο για να σας δείξω τον πρώτο και τον δεύτερο πόντο
μετά το βελονάκι.

Αφού φτάσετε στον τελευταίο πόντο και κάνετε sc, γυρίστε από τα δεξιά προς τα αριστερά, κάντε chain 1 και σημαδέψτε το με παραμάνα / marker.

Αρχίστε να σημειώνετε πόσες σειρές πλέκετε. Στο τέλος της κάθε σειράς, τραβήξτε μια γραμμούλα σε ένα χαρτί! Θα σας χρειαστεί! :-)
Στη δεύτερη σειρά (και στο εξής) γλιστράτε το βελονάκι κάτω από τα δύο loops του κάθε πόντου.

(τέλος της δεύτερης σειράς, λίγο πριν γυρίσω και κάνω chain 1)

Συνεχίστε με single crochet σημαδεύοντας προσεκτικά το ch1 στην αρχή της κάθε σειράς, για όσες σειρές χρειαστεί, ώστε να καταλήξετε με ένα πλεκτό ορθογώνιο που φτάνει τα 16.5-17 εκατοστά από την foundation chain ως την τελευταία σειρά που μόλις πλέξατε.

Και πάλι, ο αριθμός των σειρών που χρειάζεστε για να φτάσετε το επιθυμητό μήκος εξαρτάται από το πάχος του νήματος. Γι'αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντικό να ξέρετε πόσες ακριβώς σειρές απαιτούνται.
Αφαιρέστε τα markers ή τις παραμάνες από τις δύο άκρες.
Δείτε το βίντεο για το επόμενο βήμα:



Οι πόντοι που θα "προσπεράσετε" με slipstitch εξαρτώνται από το πού ακριβώς θέλετε εσείς να τοποθετήσετε το strap. Μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε πρόχειρα το πλεκτό στο χέρι σας (προσέξτε τον προσανατολισμό) για να αποφασίσετε πόσους πόντους θέλετε να αφήσετε να φαίνονται πριν το λουράκι. Και πάλι, σημειώστε.
Επίσης, αν το νήμα σας είναι πολύ λεπτό (π.χ. light fingering) ίσως θέλετε να κάνετε 6 single crochet αντί για 5, για να φαρδύνετε το λουράκι λίγο ακόμα, στην περίπτωση που σας φαίνεται στενό.

Συνεχίζετε τις σειρές από single crochet σ'αυτούς τους λίγους πόντους για το λουράκι, και σημειώνετε πόσες σειρές χρειάζεστε μέχρι το strap να φτάνει τα 8 εκατοστά από τη βάση του.

Κόβετε το νήμα αφήνοντας μερικά εκατοστά ουρά, και το βγάζετε μέσα από τον τελευταίο πόντο με slipstitch.

Ράβετε προσεκτικά τις δύο άκρες του ορθογωνίου (πάνω και κάτω: δείτε την πρώτη φωτό του post), ράβοντας και τη βάση του strap ανάμεσά τους, αφήνοντας άνοιγμα για τον αντίχειρα. Χρησιμοποιείστε το ίδιο νήμα για να μην ψάχνετε κλωστή που ταιριάζει.
Δοκιμάστε στο χέρι σας για να δείτε σε ποιο σημείο θα αφήσετε το άνοιγμα, και αν θέλετε σημαδέψτε το με τα markers.


Με την ουρά του νήματος που αφήσατε πριν, ράβετε την άκρη του strap στο πλεκτό. Κρύβετε όλες τις κλωστές μέσα στην ύφανση.
Επαναλάβετε τη διαδικασία ως το προτελευταίο βήμα, για το δεύτερο γάντι. Βεβαιωθείτε πως το λουράκι είναι στραμμένο προς την άλλη κατεύθυνση πριν το ράψετε, ώστε να ξεχωρίζει το αριστερό από το δεξί!


Μπορείτε να στολίσετε τα straps με κουμπάκια, να παίξετε με το μήκος της μανσέτας στον καρπό ή στη βάση των δαχτύλων, ακόμα και να αλλάξετε το φάρδος αν χρειαστεί. Ή μπορείτε να μη φτιάξετε καθόλου straps, αν βαριέστε, και απλώς να ράψετε τα γάντια αφήνοντας άνοιγμα στον αντίχειρα.
Ζητώ συγγνώμη για την κακή ποιότητα του βίντεο (ξέρω πως σε κάποιο σημείο ανέβασα τόσο πολύ το πλεκτό που δε φαίνεται τι κάνω!), όμως πάλι καλά που διασώθηκε κι αυτό.


Καλή επιτυχία και καλοφόρετα!

by Saigon

5 σχόλια:

sstamoul είπε...

Απίστευτο!
(όχι, δεν θα το τολμήσω, όταν δεν το'χω, το ξέρω από πριν!)
Αλλά το θαυμάζω!

(μ' αρέσει πολύ η γλώσσα σου. οι οδηγίες είναι τόσο καταπληκτικές που - για λίγο μόνο - με έβαλαν σε πειρασμό να αναρωτηθώ... αλλά όχι, δεν θα το τολμήσω!)

xristiana xristodoulou είπε...

Εξαιρετικές οδηγίες!!!
Σε ευχαριστούμε πολύ!!!
Αλήθεια, έχεις κάπου τη λίστα παρακολούθησης και δεν τη βλέπω; Προσπαθώ να γραφτώ στο blog σου, αλλά δεν ξέρω πως να το κάνω...
όπως και να έχει, είναι εξαιρετικό!!!!

mamma είπε...

Τι προκομένη που είσαι! εγώ ξεκίνησα να φτιάχνω ένα σκουφί για το μωρό και κατέληξα σε καλύπτρα πειρατή για το μάτι του μεγάλου..
:)

Saigon & Baygon Inc. είπε...

@ Στέλλα:
Είσαι μια θεά, δε θα βαρεθώ ποτέ να σου το λέω. Μη φοβηθείς να το τολμήσεις! Είσαι χρυσοχέρα και το ξέρει όλος ο ντουνιάς!

@ Χριστιάνα:
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Δεν γνωρίζω και πολλά για τις λίστες παρακολούθησης... Λυπάμαι που δε μπορώ να σε βοηθήσω! Να περνάς όμως! :-)

@ mamma:
Κι εγώ πολλές φορές ξεκινάω να φτιάξω κάτι πολύ συγκεκριμένο και στην πορεία αλλάζω γνώμη και το πάω αλλού. Σημασία έχει να δημιουργείς και να απολαμβάνεις τη διαδικασία!

Saigon

Νίκη είπε...

Τα έφτιαξα κι εγω αυτά τα γαντακια ακολουθώντας τις τόσο αναλυτικές οδηγίες.
Τα έβαλα στο μπλογκ μου μαζί με συνδεσμο για να τις βρει κι όποιος άλλος θελει.
Ευχαριστώ