Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΑπωTVημένα

Ίσως είχατε προσέξει ότι, σε κάποιο παλαιότερο post, ανέφερα το πώς δεν έχω παρακολουθήσει τα κατά καιρούς σίριαλ σε αντίθεση με τους συνομηλίκους μου. Το πρώτο σίριαλ που είδα με θρησκευτική αφοσίωση (τόσο ώστε να ρυθμίζω όλο το πρόγραμμα της δουλειάς μου γύρω από αυτό) ήταν το θρυλικό "Παρά Πέντε". Κατά τα άλλα, είμαι φανατική (όπως ακριβώς και ο Baygon - κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι, σαν να λέμε) με τα πολυαγαπημένα "Φιλαράκια", όμως δεν τα έβλεπα συστηματικά στην τηλεόραση. Τα είδα όλα μαζεμένα όταν πια η σειρά είχε τελειώσει...
Ας το πιάσω όμως από πιο παλιά.

Πολλά από τα δημοφιλή σίριαλ ήταν δική μου επιλογή να μην τα παρακολουθήσω ποτέ, για λόγους αισθητικής. Όλα τα μεταγγλωτισμένα σκουπίδια, όπως και το σύνολο των έργων από Φώσκολο, Μανουσάκη, Ζιώγα, Ανδριανού, απερρίφθησαν χωρίς δεύτερη σκέψη γιατί δε με εξέφραζαν σε τίποτα και προσέβαλαν τη νοημοσύνη μου. Οι απογευματινές σαπουνόπερες τύπου "Έρωτας", "Βέρα στο δεξί", "Για μια θέση στον ήλιο" και λοιπά, με άφησαν ομοίως αδιάφορη. Με αποκορύφωμα, φυσικά, τη "Μαρία την άσχημη", που μέχρι πρότινος εσφαλμένα νόμιζα πως ήταν το χειρότερο σίριαλ στα χρονικά της ελληνικής τηλεόρασης. Έκανα λάθος! Ήρθε το "Μια στιγμή, Δυο ζωές" να με διαψεύσει. Δεν γίνεται πιο κάτω από δω, που λέει κι ο στίχος.

Υπήρξαν όμως και κάποια πράγματα που πραγματικά θα ήθελα να τα δω, αλλά δε μπόρεσα... επειδή δε με άφηναν οι γονείς μου. Θεωρούσαν πως δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία μου, ή πως το περιεχόμενό τους θα με παρέσυρε σε ασωτίες χάριν μιμητισμού. Η μπάλα πήρε την "Αναστασία", τα "Μπακούρια", το "Λόγω Τιμής", το "Είμαστε στον αέρα", το "Τελευταίο Αντίο", το "Η αγάπη άργησε μια μέρα", τα "Φιλαράκια" βεβαίως-βεβαίως, μέχρι και το "Κομφούζιο", και φυσικά σκύλιαζα που την επόμενη μέρα στο σχολείο όλοι συζητούσαν γι' αυτά με ενθουσιασμό κι εγώ ήμουν στην απ' έξω. Το μόνο που κατάφερα να ξεκλέψω στα κρυφά ήταν μερικά επεισόδια από το "Beverly Hills 90210", το οποίο υπό κανονικές συνθήκες ανήκε στη μαύρη λίστα των πλέον απαγορευμένων θεαμάτων!
Και κάπως έτσι μου έμειναν μερικά απωθημένα.

Όταν λοιπόν πριν λίγους μήνες είδα τις διαφημίσεις για την επανάληψη του "Beverly Hills", το καταχάρηκα για πολλούς λόγους:
Πρώτον, επιτέλους θα το έβλεπα με την ησυχία μου, έστω και τόσο αργά, χωρίς ντροπή και όνειδος! Ο Woody έδειξε άπειρη κατανόηση και τον ευχαριστώ γι' αυτό. :-)
Δεύτερον, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να απαλλαγώ από ένα (έστω) απωθημένο του παρελθόντος. Να μπορώ να λέω ότι το έχω δει, βρε αδερφέ!
Τέλος, το φετινό καλοκαίρι από την αρχή ήταν με διάφορους τρόπους στραμμένο προς το παρελθόν και σημαδιακό και γενικώς ένα πολύ σημαντικό turning point... περισσότερες λεπτομέρειες θα πω κάποια άλλη φορά, σύντομα. Ήταν όμως τέλεια να βλέπω ότι δεν είμαι μόνη μου σ' αυτή τη στροφή προς το παρελθόν! Μέχρι και το πρόγραμμα του ALPHA ήταν ρετρό και νοσταλγικό, με "Melrose Place", "Baywatch" και "Beverly Hills 90210" απανωτά!


Το παρακολουθώ λοιπόν, αυτό το τελευταίο, με πάθος, όποτε μπορώ! Έχω χάσει αρκετά επεισόδια με τις αποδράσεις σε διακοπές και θάλασσες και εκδρομές και με τα μαθήματα που έκανα όλο το καλοκαίρι, ωστόσο έχω μαζέψει μερικά μαργαριτάρια από τους (ελεεινά) μεταφρασμένους υπότιτλους, και θα τα αναρτήσω μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να γελάσουμε όλοι μαζί. LOL

Σχολιάστε, μη ντρέπεστε. Εγώ πάντως δε ντρέπομαι καθόλου. :-P

by Saigon

9 σχόλια:

Panigirtzou είπε...

Εγώ έβλεπα ανελλιπώς το "λόγω τιμής" και φυσικά και το Beverly hills και ναι δε ντρέπομαι να το πω!! Επίσης στο κομφούζιο, (αν εννοείς στην ΕΤ3, αν και δε θυμάμαι κάποιο άλλο με το ίδιο όνομα), όχι μόνο το έβλεπα, αλλά έκανα και κοπάνα από το σχολείο για να πάω live στην εκπομπή, panigirtzou γαρ! Άντε θα περιμένω τα μαργαριτάρια που εντόπισες από τους υπότιτλους!

ZlatkoGR είπε...

Εγώ από όλα αυτά που αναφέρεις, αν εξαιρέσουμε το κάψιμο των Friends (το ξέρεις άλλωστε) και το Παρά Πέντε που το γούσταρα πολύ, παίζει να έχω δει απλά 2-3 επεισόδια από το "Η αγάπη άργησε μια μέρα".

Δεν ξέρω, κάπως μου ερχόταν όλα αυτά. Εγώ είμαι παιδί του Δόγγανου, του Κακού Βεζίρη (της τρομερής καρακλεψιάς του Ιζνογκούντ από τον πανάθλιο Ρώμα) και κάτι τέτοια. Γενικά έχομε πει: Την ελληνική παραγωγή σειρών την έχω για τα μπάζα.

Τώρα για το 90210 δεν έχω άποψη, ούτε αυτό το έβλεπα, αν και ξέρω πάνω κάτω τι παίζει, λόγω του μεγάλου χαμού τότε...

30aris είπε...

Γαμώτο είχα γράψει ένα κατεβατό, διακόπηκε η σύνδεση και το έχασα…

Θα γράψω ξανά μόνο ένα από τα σχόλιά μου: Σοβαρά τώρα δεν έβλεπες «Λόγω Τιμής»;;;;; Νομίζω ήταν η πιο αγαπημένη σειρά από όλες τις ελληνικές που έχουν παιχτεί έβερ και η χαρακτηριστική της γενιάς μας (hint hint)! Πρέπει οπωσδήποτε να τη βγάλει σε DVD το Mega…

Σοφία είπε...

Φιλαράκια και Melrose Place ήταν τα αγαπημένα μου!!

ZlatkoGR είπε...

Α, να, με το σχόλιο του ari θυμήθηκα γιατί αυτή τη συγκεκριμένη δεν την έβλεπα...

Επειδή ήταν μια γενιά μπροστά από μένα! :P

γυάλινο δάκρυ είπε...

Εμένα με άφηναν και έβλεπα μαζί τους και την "Αναστασία" και το "Λόγω τιμής" και ό,τι άλλο τέτοιου είδους κυκλοφορούσε εκείνο τον καιρό και το έβλεπαν κι αυτοί και ήμουν α'-γ' δημοτικού.. Το Beverly hills δε με τράβηξε ποτέ να το δω, ούτε τώρα.. Γενικά δεν πολυβλέπω αμερικανικές σειρές γιατί δε μ' αρέσουν καθόλου, εκτός από 3-4 (X-files, Ghost whisperer). Αντιθέτως, οι θεωρώ ότι κάποιες ελληνικές αξίζουν πολύ.

Ανώνυμος είπε...

καλά πολυ φανατίλα με το beverly hills στα νιάτα μου :Ρ. τώρα που το είδα στις επαναλήψεις βέβαια φρίττω με τον εαυτό μου κ το τι έβλεπα φανατικά, αλλα τι να πεις άλλα μυαλα τότε...
ααα κ το λόγω τιμής, ονειρευόμασταν τα φοιτητικά μας χρόνια! :D επίσης να δεις αν δεν έβλεπες την Αιθουσα του Θρόνου. Από της καλύτερες ελληνικές σειρές!

Saigon & Baygon Inc. είπε...

@ Πανηγυρτζού:
Ναι, αυτό το Κομφούζιο εννοώ! Μ' αρέσει να σε φαντάζομαι να κάνεις κοπάνα για να πας! :-)

@ Zlatko:
Έβλεπα Δόγγανο (ασε που μας φλομώσανε και στις επαναλήψεις μετά), όμως ο "Κακός Βεζύρης" ήταν σκέτη αηδία βρε παιδί μου, πώς το έκανες αυτό;

@ 30άρης:
Α δε με νοιάζει, να το ξαναέγραφες, κύριε! Δε γράφεις που δε γράφεις στο blog σου να σε διαβάζουμε... :-Ρ

@ Σοφία:
Πολύ ίντριγκα όμως το Melrose Place... Δεν το παρακολουθώ ούτε τώρα.

@ Zlatko #2:
Ωχ!!! LOL

@ Γυάλινο Δάκρυ:
Τόσο μικρούλα ήσουν όταν έπαιζαν αυτές οι σειρές; Εγώ στο γυμνάσιο και στο λύκειο ήμουν, και πάλι είχα περιορισμούς... γκρρρρρρ

@ Ελπίς:
Άσε, είναι κι αυτό μέσα στα απωθημένα μου. Φαντάσου να μην έχεις ιδέα τι γίνεται και να το συζητάνε οι συμμαθήτριες ξαναμμένες, και τούτο και κείνο, και έτσι ο Λεμπεσόπουλος, χάλια, χάλια!!!

Saigon

ZlatkoGR είπε...

Συγκεντρωνόμασταν και τη βλέπαμε παρέα ακριβώς επειδή ήταν απίστευτη αηδία. Εκείνο το "Θα πάριτι ένα σουλουμό απού τη Σκουτία" έχει γράψει ιστορία.