Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Viva los malakas!

Έχω την απόλυτη πεποίθηση πως ο Μαλάκας είναι η Απόλυτη Λύση. Για όλα όμως. Είναι η μόνη ελπίδα, η μόνη τακτική για να βελτιωθούν πολλά πράγματα γύρω μας. Για να μην παρεξηγούμαστε, να εξηγηθούμε τι εννοώ με τον όρο "μαλάκας".
Υπάρχουν δύο ειδη μαλάκα: ο ένας είναι ο γνωστός, αυτός που του αξίζει ο όρος όταν λέγεται με το πιο υβριστικό περιεχόμενό του όπως για παράδειγμα ο τύπος που παρκάρει στην θέση των ΑΜΕΑ, ο τύπος που θέλει να επιβάλλει στον καθένα το γούστο του, ο εμπρηστής, η μάνα που πετάει την πάνα του μωρού της όπου να'ναι, επειδή βαριέται να κουνήσει τον κώλο της να την πετάξει εκεί που πρέπει. Ο άλλος είναι τελείως διαφορετικός, είναι ο άνθρωπος που κάνει κάτι με όλη του την ενέργεια, αφιερώνοντας χρόνο, ενέργεια, φαιά ουσία και λεφτά ακόμα, για να κάνει κάτι στο οποίο πιστεύει απόλυτα αλλά με ελάχιστο κέρδος! Μιλάμε δλδ για έναν άνθρωπο που κάνει κάτι επειδή το γουστάρει και το πιστεύει, παράγει εκπληκτικής ποιότητας αποτελέσματα αλλά ΔΕΝ το κάνει για τα λεφτά. Το αντίθετο, πολλές φορές! Προφανώς, ο όρος γίνεται παράσημο τότε, γίνεται βραβείο και τιμή μεγάλη και οι άνθρωποι αυτοί αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων. Και ναι, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι.
Ένας απο αυτούς, ή καλύτερα, μία από αυτούς είχε μια ιδέα πραγματικά απίστευτη: υπάρχει καλύτερο πράγμα για ένα μωρό από την αγκαλιά του γονιού του; όχι φυσικά, σαν την αγκαλιά δεν υπάρχει! Αν μάλιστα η αγκαλιά μπορεί να γίνει με τον πιο ασφαλή τρόπο για γονέα και παιδί, τον πιο ξεκούραστο, τον πιο βολικό, που να εξασφαλίζει ακόμα καλύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια αγκαλιά, τότε αυτό θα ήταν πραγματικά υπέροχο!!! Έτσι λοιπόν η Στέλλα αποφάσισε να κάνει τους "μάρσιπους αγκαλιάς", μια παλιά συνήθεια των γονιών να κρατάνε ξεκούραστα τα παιδιά πάνω τους χωρίς να πιάνονται οι ίδιοι ή να ταλαιπωρείται το παιδί. Η Στέλλα δεν είναι ο μεσάζων σε μια βιομηχανία εισαγωγής τους από κάποια άλλη χώρα: το κάθε sling, pouch, mei tai ή wrap είναι χειροποίητο! Η ίδια ψάχνει τα υφάσματα και τους κρίκους, τα παραγγέλνει, τα αγοράζει (σίγουρα με όχι μικρό κόστος), κάνει μόνη της τα πατρόν, τα κόβει, τα ράβει, συντηρεί το site που έχει στήσει για να τα πουλάει και τα στέλνει όπου θέλετε! Και μιλάμε για μάνα και σύζυγο η οποία μάλιστα εργάζεται! Και παρόλη την καθημερινή της εργασία και τις υποχρεώσεις, έχει αφοσιωθεί στην ιδέα του Babywearing (το blog), την ιδέα δλδ του να "φοράς" το παιδί πάνω σου, να το έχεις σε μια μόνιμη αγκαλιά που σου αφήνει περιθώριο να κινείς τα χέρια σου, να είσαι απόλυτα ισορροπημένος χωρίς να πιάνεται η μέση σου ή το χέρι σου, να είσαι σε άμεση επαφή με το παιδί και να του δίνεις την απόλυτη αίσθηση ασφάλειας και ζεστασιάς. Είναι πολλά τα καλά με το Babywearing: μπορεί να φορεθεί απο γονείς, θείους, νονό (...), οποιονδήποτε, ανεξάρτητα απο την σωματική του διάπλαση και το ύψος καθώς υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμόζονται και σε αυτόν που το φοράει αλλά και στο μωρό το ίδιο. Το μωρό είναι ξεκούραστο μέσα στο sling, δεν καταπονείται στο ελάχιστο και βολεύεται με πολλούς τρόπους. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα ελλιπούς ασφάλειας για το μωρό όπως δεν υπάρχει και θέμα να βρίσκεται σε άβολη στάση: όταν το μωρό δυσφορεί κλαίει, κάτι που δεν γίνεται στα slings.
Την Στέλλα πραγματικά την θεωρώ με την καλυτερότερη έννοια "μαλάκα" και το είπα στην Saigon από τις πρώτες φορές που το συζητήσαμε: έχει μια ιδέα, πιστεύει σε αυτή, έχει διαβάσει τρελά για να την επιβεβαιώσει, ασχολείται μαζί της βάζοντας ψυχή κι ενέργεια, δίνει μέρος απο το εισόδημα της και παίρνει σε αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό που για μένα είναι ελάχιστο για χειροποίητο μάρσιπο και μάλιστα με τέτοιας ποιότητας υφάσματα, κρίκους, ποικιλία και επιλογές. Και σαν να μην φτάνουν αυτά, κάνει μαθήματα σε νέους γονείς σχετικά με το πώς θα φορέσουν τον μάρσιπό τους, επικοινωνεί προσωπικά, κάνει δώρα και ασχολείται με το θέμα στον (λίγο και πολύτιμο) ελεύθερο χρόνο της! Κι έχει ακόμα χειρότερο: δείχνει στον κόσμο πώς να φτιάχνει slings μόνος του, χωρίς την μεσολάβηση της, χωρίς κανένα απολύτως κέρδος, κάτι που δεν γίνεται ΠΟΥΘΕΝΑ καθώς θα ισοδυναμούσε με οικονομική αυτοκτονία! Κι όμως, η Στέλλα το κάνει. Αφιλοκερδώς. Επειδή γουστάρει. Επειδή είναι μαλάκας.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους: την Στέλλα δεν την ξέρω, δεν την εχω γνωρίσει, δεν έχουμε μιλήσει, δεν με ξέρει καλά καλά νομίζω η γυναίκα. Η "διαφήμιση" που της κάνω εδώ είναι πληρωμένη φυσικά, δεν θα την έκανα τζάμπα: πληρώθηκα σε είδος όταν είδα ένα μωρό Αστέρι να είναι αγκαλιά με το sling στον μπαμπά ή την μαμά του, να τον/την κοιτάει στα μάτια, να ηρεμεί και να απολαμβάνει την βόλτα, να αποκοιμιέται μέσα στο ring sling και να είναι ένα σωστό αγγελούδι. Όπως και η ίδια η Στέλλα φαντάζομαι κάπως έτσι θα πληρώνεται, βλέποντας παιδιά στην αγκαλιά των δικών τους, με γονείς χαρούμενους και σε αρμονία με τα παιδιά.
Μια απλή έρευνα στο Google να κάνετε για μάρσιπους θα βρείτε πολλά μέρη να τους πουλάνε. Αν όμως εγώ χρειαζότανε να πάρω έναν μάρσιπο, θα πήγαινα στην Στέλλα, για να τιμήσω μια μικρή θεά που πιστεύει σε κάτι, δουλεύει με συνέπεια και με τα χέρια της, ράβει με κάθε μάρσιπο ένα κομμάτι της ψυχής της και δίνεται σε κάτι που μόνο καλό κάνει. Από μια εταιρεία που εμπορεύεται slings, θα προτιμήσω την Στέλλα που τα φτιάχνει με αγάπη για τα αστεράκια όλου του κόσμου.
Να'σαι καλά Στέλλα, χίλια μπράβο και συγχαρητήρια, χρειαζόμαστε πολλούς σαν εσένα...


by Baygon

7 σχόλια:

Sike είπε...

πού υπογράφουμε;!

sstamoul είπε...

Φίλε Baygon,
(επίτρεψέ μου να σε θεωρώ φίλο, κι ας μην έχουμε μιλήσει ποτέ, αγαπάμε άλλωστε τους ίδιους ανθρώπους, κι αυτό μας ενώνει κατά κάποιο τρόπο),
η ανταμοιβή μου απ’ αυτό που κάνω είναι πράγματι πολύ πολύ μεγάλη και την εκτίμησες σωστά.
H ανάρτησή σου είναι η σημερινή μου είσπραξη.
Σε ευχαριστώ.

apapsa είπε...

Baygon... είσαι γεννημένος Νονός φίλε μου :o)

Πολλά φιλιά!!!

Ερμής είπε...

Λατρεύω τους μάρσιπους!Αν και όταν με το καλό γίνω μάνα εννοείται οτι θα έχω τέτοια και όχι καροτσάκια και σαχλαμάρες! (πάει η μέση μου!!)Τέλιο ποστ Baygon!!

Saigon & Baygon Inc. είπε...

@ Sike:
*wide grin*
Θα δεις κι εσύ σύντομα τις χαρές του babywearing, και θα θέλεις να υπογράψεις σε κάθε πιθανή επιφάνεια!

@ Στέλλα:
Ο Baygon κι εγώ κουβεντιάζουμε ατελείωτες ώρες για σένα, είδε στην πράξη τις ώρες χαράς που δίνουν οι δικοί σου μάρσιποι σε γονείς και μωρά... Απέκτησες άλλον ένα φανατικό θαυμαστή!
Για μένα δεν το συζητώ, σου είμαι αφοσιωμένη εδώ και πολύ καιρό... :-)

@ apapsa:
Το έχει πάρει πολύ ζεστά! Πνευματικός πατέρας, σου λέει... Βρε μπας και αποφασίσει να σοβαρέψει ξαφνικά για να ταιριάξει καλύτερα στο ρόλο? Που'σαι, Baygon? Μην το διανοηθείς καν! Πρέπει να πηγαίνεις ασορτί με τη μουρλο-οικογένεια! LOL

@ Ερμής:
Κι εμείς χρησιμοποιούμε περισσότερο ring sling και mei tai, παρά το καρότσι. Το έχουμε μάλλον για να ξαπλώνουμε εκεί το μωρό όταν πρόκειται να μείνουμε πολλές ώρες κάπου και προβλέπεται να κοιμηθεί. Κατά τα άλλα, οι βόλτες είναι ευκολότερες όταν κινούμαστε ευέλικτα ως πεζοί, με τον Αστέρη στο Αστεράκι του!

Saigon

StrangeEmily είπε...

Πολύ ωραίο post! Και εγώ πρέπει να πω πως αν δεν είχα βρει το site της Στέλλας με τις φοβερές οδηγίες δεν ξέρω αν θα χρησιμοποιούσα μέρσιπους! Το pouch που μου έφτιαξε ήταν η πρώτη φιλόξενη φωλίτσα για το μωρό μου και με συντρόφεψε σε σούπερ μάρκετ, εξόδους, παρηγοριές από τους κολικούς, νανουρίσματα... Τώρα με το sling πάμε διακοπές, ανηφορίζουμε μονοπάτια στο δάσος, κοιμόμαστε, χωρίς περιορισμούς! Και από εδω ευχαριστώ Στέλλα!

Baigon δεν το ήξερα πως θα είσαι εσύ ο πνευματικός πατέρας! Πραγματικά νομίζω πως είσαι το κατάλληλο -άξιο- άτομο!


Φιλιά στο όμορφο αστεράκι!

Ανώνυμος είπε...

παιδια γεια σας,
ειμαι η σοφη απο την χαλκιδα(ετσι εχω συνηθισει να συστηνομαι).και εγω συμφωνω μαζι σας σε οτι εχει σχεση με την στελλα.εχω μιλησει μαζι της μονο τηλεφωνικα και μεσω mails.αυτο το κοριτσι μου φτιαχνει την διαθεση.δεν ειμαι μαμα αλλα εχω αγορασει slings για δωρα σε μελλουσες μανουλες και για την μεταφορα της σκυλιτσας μου(ναι ναι).φιλια στο αστερακι σας-σοφη