Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Τα κλισέ του χωρισμού (ή 10 + 1 Πράγματα που Πρέπει να ΜΗΝ Πεις Ποτέ!)


Όλοι μας έχουμε χωρίσει κάποια στιγμή, έστω και για λίγες ώρες. Κάποιες φορές μας έχουνε χωρίσει κι άλλες φορές τους/τις έχουμε χωρίσει εμείς. Άλλοτε επειδή το θέλαμε, άλλοτε επειδή έπρεπε, κι άλλοτε επειδή όποιος το πει πρώτος είναι πιο cool (πίτσες μπλε).
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την όλη διαδικασία του χωρισμού, αλήθεια λέω. Εκεί που έχω πρόβλημα είναι στο αισθητικό κομμάτι του θέματος. Δεν ξέρω γιατί και πώς, αλλά ακόμα και σε μια τόσο προσωπική διαδικασία υπάρχουνε κλισέ! Κάτι καταραμένες κουβέντες που προτιμά κανείς να πει αντί για την αλήθεια, επειδή είναι βολικές.
Ένα ζεστό απόγευμα (κάτι μας πιάνει τα ζεστά απογεύματα τελικά), η Saigon κι εγώ μαζέψαμε τα παρακάτω κλισέ. Καθίστε αναπαυτικά, και απολαύστε τις ακόλουθες μισητές, βαρετές κι ανεπίτρεπτες εκφράσεις:

Δεν σε βλέπω ερωτικά / Σ' αγαπάω, αλλά σαν φίλο: ίσως η πιο γελοία φράση όλων των εποχών, ακούγεται σε περιπτώσεις καραμπινάτης απόρριψης, ειδικά όταν κάποιο γλυκουλίνι φιλαράκι μας, μας την πέφτει και δεν θέλουμε να το πληγώσουμε. Είναι σαν να αρνείσαι ένα κομμάτι καρότο στο "μικρό μου πόνυ", δεν ξέρεις πώς ακριβώς να το εκφράσεις...
Δεν είναι καλύτερος/-η από σένα, απλά διαφορετικός/-ή: συνήθως αυτό σημαίνει "είναι πολύ καλύτερος/η από σένα, σε βαρέθηκα αλλά μπούχτισα να σου λέω πάλι τα ελαττώματα σου". Η διαφορετικότητα είναι μεν ένα μεγάλο κίνητρο για να είσαι με κάποιον, αλλά όχι όταν έχεις κάνει τάρανδο τον προηγούμενο και τον κοροϊδεύεις.
Δεν είναι αυτό που νομίζεις (ενδεχομένως ακολουθείται από το περίφημο πλέον "να σου εξηγήσω"): μια αδικημένη φράση. Αδικημένη και πολυκινηματογραφημένη. Όταν τον/την βλέπεις με παρέα, σε στάση που ο Ρόκο Σινφρέντι κι η Τζένα Τζέημσον χαρακτηρίζουνε ως "όχι απόλαυση αλλά δουλειά", εννοείται πως δεν είναι αυτό που βλέπεις, αγάπη μου.
Πρέπει να μιλήσουμε: στην ιστορία των σχέσεων, σχεδόν ποτέ δεν είναι για καλό αυτή η φράση! Εκτός αν είσαι η Μόνικα στα "Φιλαράκια" και ο σύντροφός σου θέλει να γίνει παλαιστής σε βάρβαρο άθλημα που μόνο δήμιοι απολαμβάνουνε.
Δε φταις εσύ: όλως παραδόξως αυτή η φράση σπάνια ακολουθείται απο ένα 'συγγνώμη', κάτι που θα φάνταζε λογικό δεδομένου ότι ο μόνος που μένει να φταίει είναι ένας. Και πάλι αυτή η φράση είναι απλά και μόνο για να αποφύγουμε τη γκρίνια, την οδυνηρή διαδικασία να πούμε στον άλλον τι λάθος κάνει και θέλουμε να το παίξουμε μεγαλόψυχοι αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη. Αλήθεια, ρώτησε κανείς αυτόν που λέει αυτή τη φράση ποιος φταίει τελικά και σε τι; οεο;
Νομίζω πως πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε κι άλλους ανθρώπους: ελεύθερη απόδοση στα νεογκομενικά: "Βλέπω ήδη κάποιον άλλον και σ' το λέω τώρα γιατι βαρέθηκα να κρύβομαι, χα χα χα, κορόιδο!". Πολύ γελοία φράση, ποτέ καμιά σχέση δεν ανέκαμψε μετά από κάτι τέτοιο.
Καλύτερα να μείνουμε φίλοι: τι λες ρε καραγκιόζη; Για να μείνουμε φίλοι, πρέπει να ήμασταν και πρωτύτερα. Αλλά με τα ΑΧ και ΒΑΧ που κάναμε, νομίζω μόνο φίλοι δεν λεγόμασταν! Μη ζητάς βλακείες λοιπόν. Η σωστή έκφραση είναι "να γίνουμε φίλοι", όμως δεν έχω λόγο να γίνω φίλος/-η μαζί σου, έτσι που μου συμπεριφέρεσαι.
Χρειάζομαι λίγο χρόνο να βρω τον εαυτό μου / Χρειάζομαι ένα διάλειμμα: πάαααααρα πολύ αόριστη φράση, κι η Ρέητσελ ενα διάλειμμα ήθελε αλλά για 6 κύκλους σχεδόν το θέμα αιωρούνταν (ναι είμαι καμένος με τα "Φιλαράκια", ναι και η Saigon επίσης). Δεν είναι και τελείως παράλογη φράση, αρκεί όμως να μην ψάχνεις να βρεις τον εαυτό σου στις αμυγδαλές και τις σωματικές κοιλότητες κάποιου άλλου.
Σου αξίζει κάτι καλύτερο: νομίζω πως όποιος λέει μια τέτοια φράση είναι ή πολυ μίζερος και όλα του τα δεινά τα φορτώνει σε μια φανταστική "κακή μοίρα", ή πολύ βαρετός και δε βρίσκει κάτι καλύτερο να πει. Ό,τι και να 'ναι τελικά, δεν αξίζει τον κόπο.
"Τι έχεις;" "Τίποτα": α, μιλάμε για σκηνικό ολόκληρο εδώ. Η ερώτηση γίνεται μετά από ώρα σιωπής και μούτρων από τη γυναικεία πλευρά συνήθως, και η απάντηση έρχεται αστραπιαία, με απαθές βλέμμα. Η απάντηση 9 στις 10 φορές είναι ψευδής και 9,5 στις 10 φορές ακολουθεί καυγάς, οπότε και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως "ό,τι πιο απειλητικό μπορεί να δημιουργηθεί απο το Τίποτα"!
Φοβάμαι να ερωτευτώ / δοθώ / δεσμευτώ / μην πληγωθώ: ποτέ δεν την κατάλαβα αυτή τη δικαιολογία, δεν ξέρω καν αν είναι αστεία ή εκνευριστική, ειλικρινά δλδ. Άμα ερωτευτείς θα πληγωθείς. Άμα δεν ερωτευτείς δεν θα ζήσεις. Άμα δώσεις θα πάρεις. Αλλά μπορεί να φας και τα μούτρα σου. Ε και; Κλισέ, χαζό κλισέ, πολύ χαζή δικαιολογία...

Δεν είναι κακό να χωρίζεις. Κακό είναι να κοροϊδεύεις τους ανθρώπους, να τους λες άλλα αντ' άλλων. Και τελικά, επειδή συνήθως όσοι σκέφτονται έτσι δεν είναι και τόσο έξυπνοι όσο παριστάνουν, κάποια στιγμή τους έρχεται από κει που δεν το περιμένουν και τότε κανένα κλισέ δεν τους γλιτώνει. Ο σεβασμός στις σχέσεις δεν είναι προνόμιο, είναι αυτονόητο δικαίωμα... Και στην τελική, ο χωρισμός είναι σοβαρή υπόθεση. Μην τον εξευτελίζουμε με αηδίες.

Πάρτε και δύο ερωτικά κλισέ, για μπόνους:
Ήμουνα καλός? : δυστυχώς αυτή η φράση ακούγεται σχεδόν αποκλειστικά από άντρες και είναι η απόλυτη έκφραση ανασφάλειας, αγωνίας, φόβου, αναμονής και απορίας. Επίσης είναι ελεεινό κλισέ, παλιομοδίτικο, μάλλον αστείο... και ελπίζω πολλές γυναίκες να βρίσκουνε μια αποστομωτική απάντηση, LOL!
Πρώτη φορά μου συμβαίνει: ναι, ναι, ξέρουμε...

LOL

by Baygon

6 σχόλια:

γυάλινο δάκρυ είπε...

Πόσο δίκιο έχεις..

moukelis είπε...

Καλέ δε με είπατε εμένα:"Ήμανε καλός;;;"
Καλά μιλάμε είναι οι πιο κλισέ φράσεις για χωρισμό ever.Ενίοτε ακούγονται και για χυλόπιτα,κάποιες είναι μπαλαντέρ (εγώ τουλάχιστον το "ειμαι πολυ καλος για σενα" το έχω ακούσει και σε χυλόπιτα.Ναι,εγώ την έφαγα).
Να'στε καλά,με κάνατε και γέλασα πρωί πρωί...

Acro είπε...

"Τι έχεις; Τίποτα".
Επειδή η ατάκα δεν ακούγεται μόνο για χωρισμό, αλλά και κάθε φορά που το (θηλυκό) έτερον ήμισυ έχει σπαστεί μαζί σου με κάτι "σοβαρό", αν μπορεί κανείς να μου πει ποια είναι η κατάλληλη συνέχεια ώστε να ΜΗ γίνει καυγάς, θα μου κάνει μεγάλη χάρη. Αν φερθείς σαν να το πιστεύεις θα ακούσεις "Αναίσθητε! Καλά δεν καταλαβαίνεις ότι... (καυγάς)".
Αν επιμείνεις, γιατί ξέρεις ότι είναι "κάτι" και όχι "τίποτα" πας γυρεύοντας. Loose loose situation :)

Για τα υπόλοιπα, τα έχουμε ακούσει (και μερικά τα έχουμε πει) όλοι μας :) Όταν ήμαστε νέοι και άμαθοι (δηλαδή πάντα).

neni είπε...

Τα περισσότερα είναι για γέλια ειλικρινά!
Αλλά να που τα λέμε συχνά..
Είμαι της άποψης πως πρέπει να λέμε την αλήθεια και να είμαι ξεκάθαροι με τισ σχέσεις μας.Αλλά είμαστε πολύ λίγοι αυτοί που το κάνουμε και ίσως τις περισσότερες φορές να είναι και πιο σκληρό να το κάνουμε από μια δικαιολογία που μας βγαίνει πολύ πιο εύκολα..

Να είσαι καλά φίλε και ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ.
Ωραίο το ποστάκι σου.
Σε χαιρετώ!

Saigon & Baygon Inc. είπε...

γυαλινο δάκρυ
ειλικρινα, μακαρι να μην ειχα δικιο, να ητανε ολα ενα κακο αστειο καποιον αλλα δυστυχως...

moukelis
Αφου την εφαγες αυτη την ατακα, αυτον τι του σερβιρες να φαει στα μουτρα;;;; Γιατι για σφαλιαρες ειναι κατι τέτοιοι με τις εξυπνάδες τους

acro
Δεν υπάρχει λυση acro! Εισαι χαμενος απο χερι σ'αυτη την περιπτωση, στην καλυτερη μπορεις να αποχωρησεις παιζοντας το χιουμοριστας και μην δινοντας σημασια στο "τιποτα" αλλα μετα θα εχεις ξυπνησει το Κτηνος μεσα της! λολ! Μωρε να τα πεις οταν εισαι αμαθος παει κι ερχεται, οταν τα λες οταν εισαι μαθημενος και...καμμενος; εκει τι κανεις;! Καλως μας ηρθες, να περνας καμια βολτα απο'δω μεταξυ μεταγλωτισσεων και διαδρομων!

neni
Αυτο που με τσατιζει με αυτες τις εκφρασεις ειναι οτι δεν ειναι καν ειλικρινεις εκφράσεις που την εκφραζουνε με γελοιο τροπο! Ειναι απλα πασπαρτού, μπαλαντερ οπως λεει και η moukelis και ακουγονται οταν θελει καποιος να αποφυγει την αλήθεια και την ειλικρινεια με τον άνθρωπο που δικαιουται την αληθεια. Στην τελικη, ειναι δειγμα προσωπικου πολιτισμου αυτος ο τρόπος συμπεριφορας...
Να'σαι καλα neni, χαιρομαι που μας βρηκες κι ελπιζω να σε βλεπουμε συχνα!

Baygon

Acro είπε...

Περνάω τακτικά από εδώ. Απλώς δεν αφήνω ίχνη :)