Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Savoir Vivre

Θα μου πείτε, "άκου 'σαβουάρ-βιβρ', τι αναχρονισμοί είναι αυτοί". Το παραδέχομαι, σε ορισμένα πράγματα είμαι κάπως παλιομοδίτισσα. Κάπως πιο τυπική. Φερ' ειπείν, όταν τηλεφωνώ κάπου, δεν αφήνω να χτυπήσει πάνω από τέσσερις φορές. Σέβομαι τις ώρες κοινής ησυχίας. Μιλάω στους αγνώστους στον πληθυντικό, ακόμα κι αν είναι φανερά νεότεροί μου. Όταν είμαι ευχαριστημένη με τις υπηρεσίες που μου παρέχουν, αφήνω γενναίο φιλοδώρημα. Πιστεύω πως τα λουλούδια πρέπει να αποστέλλονται από τον επισκέπτη πριν ή μετά την άφιξή του, και ποτέ στο χέρι όπως οι υποψήφιοι γαμπροί σε ελληνική ταινία του '60. Όταν μου συστήνουν κάποιον, του σφίγγω το χέρι εγκάρδια. Κι αν φοράω γάντι, το βγάζω πρώτα. Θα μου άρεσε να ανοίγει την πόρτα του εστιατορίου ή του αυτοκινήτου ο συνοδός μου για να περάσω.
Ο Woody απολαμβάνει να με δουλεύει για τις εμμονές μου, και εν μέρει έχει δίκιο: φταίει η ανατροφή μου. Με γαλλικά και πιάνο, κυριολεκτικά. Και θυμάμαι ακόμα εκείνο το βιβλίο "Savoir-vivre" που έπεσε στα χέρια μου πριν καν πάω δημοτικό. Με δική μου επιλογή το ξεκοκκάλισα, το έκανα φύλλο και φτερό. Και εξακολουθώ να θυμάμαι φράσεις απ' αυτό.

Ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και καιρό, είναι το λεγόμενο netiquette - το savoir-vivre του internet, σαν να λέμε. Το συζητούσα τις προάλλες και με τον Baygon. Ποιος ορίζει ποιοι είναι οι καλοί τρόποι στο internet; Όταν στέλνουμε e-mail, ακολουθούμε τους κανόνες των συμβατικών γραμμάτων ως προς το πόσο επίσημο ή μη είναι; Όταν συμμετέχουμε σε κάποιο forum, τι ύφος χρησιμοποιούμε για να απευθυνθούμε στους συγγράφοντες? Και τι συμβαίνει με τα κεφαλαία; (Κάποιοι -κι εγώ μαζί τους- θεωρούν ότι μηνύματα γραμμένα ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ δίνουν την εντύπωση πως αυτός που γράφει φωνάζει. Πολύ ενοχλητικό.)
Σήμερα λοιπόν, έτυχε κάτι παράξενο. Υπάρχει μια κοπέλα, την οποία έχω συναντήσει maximum 4 φορές σε συγκεντρώσεις κοινών φίλων και γνωστών. Μου είναι συμπαθής αλλά δεν έχουμε μιλήσει ποτέ κατ'ιδίαν, δεν τη γνωρίζω ουσιαστικά. Όταν πριν 2 χρόνια περίπου μου έκανε friend request στο Facebook, το δέχτηκα απλώς γιατί δε μου ήταν παντελώς άγνωστη. Δεν έχουμε ανταλλάξει ποτέ μηνύματα κανενός είδους.
Και σήμερα έλαβα το πρώτο της μήνυμα ever.
"Καλησπέρα! Πώς είσαι; Πλιζ μπες στο application του πόκερ που θα σου στείλω για να πάρω τους πόντους και αν δεν το θεσ βγάλτο." (sic)

Μάλιστα.
Ας αποδομήσουμε όλοι μαζί το μήνυμα αυτό στα εξ ων συνετέθη, για να το αναλύσουμε βήμα-βήμα.
"Καλησπέρα. Πώς είσαι;"
Είμαι καλά και σε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να σκεφτείς ότι μια εισαγωγή είναι αρκετή για να φανεί ότι δε βιάζεσαι να μπεις στο ψητό.

"Πλίζ μπες στο application του πόκερ που θα σου στείλω"
Το 'πλιζ' το αφήνω ασχολίαστο. Επίσης ασχολίαστο θα αφήσω και το πόκερ. Παίζεις πόκερ στο internet. Πρόβλημά σου.

"για να πάρω τους πόντους"
Παρντόν;!;

"και αν δε το θεσ βγάλτο."
Ναι. Θεσ δε θεσ, εγώ θα το ξαναπιάσω αυτό το κομμάτι. Σε ελεύθερη μετάφραση.

Μπες στο πόκερ για να πάρω τους πόντους που μου χρειάζονται, και μετά άμα δεν το θέλεις βγάλ' το. Μπορεί να μην έχουμε πει κουβέντα μεταξύ μας πέρα από το "Χάρηκα για τη γνωριμία", "Είσαι καλά; -Ναι, εσύ;", αλλά τώρα που θέλησα να σου ζητήσω χάρη, θα σου στείλω προσωπικό μήνυμα για να σε καλοπιάσω και να εγκαταστήσεις την εφαρμογή.
Με συγχωρείς γλυκιά μου, αλλά δεν πάει καθόλου έτσι.
Κάνε μου όσες προσκλήσεις θέλεις, για όποιες εφαρμογές θέλεις, όσες φορές θέλεις. Είναι τζάμπα! Εγώ θα πατάω ignore ακούραστα και αγόγγυστα. Δε με ενοχλεί, το κάνω καιρό τώρα. Όμως δε μπορείς να ζητιανεύεις από κανέναν για να πάρεις εσύ πόντους!! Έχω φίλους, αληθινά κοντινούς μου ανθρώπους, που 'καίγονται' νυχθημερόν με άλλα παιχνίδια στο FB. Ούτε ένας από αυτούς δε με ενόχλησε ποτέ με τέτοια απαίτηση.

by Saigon

Υ.Γ.: Μιας και μίλησα για Facebook, πρόσφατα έλαβα friend request από έναν πρώην. Χρυσέ μου, αν ήθελα να κρατήσω επαφή μαζί σου, θα το είχα κάνει ήδη. Μη σου πω δε θα είχαμε χαθεί ποτέ. Τόσα χρόνια προσπαθώ να σου δείξω ότι χωρίσαμε και χαθήκαμε επειδή ακριβώς ΔΕΝ ήθελα πια να έχω επαφή μαζί σου, κι εσύ εκεί, επιμένεις. Απέρριψα το request σου χωρίς σχόλιο. Μην το ξαναστείλεις όμως, γιατί μόλις ξέμεινα από ευγενικούς τρόπους για να σε αποφεύγω.

14 σχόλια:

Acro είπε...

Γενικά συμφωνώ στα "Savoir Vivre" που παραθέτεις ως παραδείγματα (με εξαίρεση αυτό με τα λουλούδια, αν και πολύ σπάνια πηγαίνω λουλούδια σε επίσκεψη). Διαφωνώ όμως με διάφορες υπερβολές τύπου "μασάς κάθε μπουκιά 37 φορές, το ένα χέρι πρέπει να είναι κάτω από το τραπέζι όταν τρως", κλπ άβολα και τραβηγμένα.

Θεωρώ πολύ σημαντικότερο το netiquet, για λόγους που ο μέσος χρήστης μάλλον ΔΕΝ καταλαβαίνει. Το καταραμένο SPAM, ειδικά με τα chainmails για παιδάκια που θέλουν αίμα, και άλλα άκυρα που μοναδικό σκοπό έχουν να συλλέγουν e-mail.

Αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ με το FaceBook pocker holdem up μου έχει συμβεί κι εμένα, από παλιό γνωστό. + τα άπειρα request, invitations, κλπες βλακείες ήταν ο βασικός λόγος που για πολύ καιρό "ακύρωσα" το account μου εκεί, μέχρι που ξαναχρειάστηκε για καθαρά πρακτικούς λόγους.
Μου θύμισες πάντως έτερο παλαιό γνωστό (μιλάμε για ΠΟΛΥ παλαιό γνωστό) που εμφανίστηκε ένα ωραίο πρωί στο τηλέφωνο της τότε δουλειάς μου όλο χαρές και γλύκες, για να καταλήξει τελικά στην προσπάθειά του να με εντάξει σε κάποιο πυραμιδικό. Όταν του ανέφερα βέβαια τη λέξη "πυραμίδα", εκνευρίστηκε, άναψε και φούντωσε (όχι, δεν είναι τέτοια αυτή η εταιρία που σου λέω).

Ευτυχώς, δεν ξαναεμφανίστηκε μετά από αυτό. Ήμουν ακατάλληλος "πελάτης".

Και φυσικά, υπήρξε και αυτή...

YO!Reeka's είπε...

χμ! εγώ κάνω συστηματικά ignore και ιδίως σε άτομα από τη δουλειά... μην πάθουμε καμιά ζημιά!
υγ. με κούφανες με αυτό με τα λουλούδια, δεν το ήξεερα

YO!Reeka's είπε...

χμ! εγώ κάνω συστηματικά ignore και ιδίως σε άτομα από τη δουλειά... μην πάθουμε καμιά ζημιά!

Saigon & Baygon Inc. είπε...

@ Acro:
Αυτό με τις μπουκιές είναι παράνοια, δεν είναι καλοί τρόποι! χαχαχαχ
Ενοχλήθηκα τόσο από το μήνυμά της, επειδή ακριβώς ΔΕΝ επρόκειτο για spam. Οι spammers είναι spammers και κάνουν εξειδικευμένα αυτό. Το παίρνεις απόφαση πως, λίγο ή πολύ, θα χρειάζεται να αντιμετωπίζεις κρούσματα spamming στο δίκτυο. Όμως όταν γίνεται μ' αυτή τη ζητιανιά, και ειδικά από ανθρώπους που παίρνουν αυθαίρετα μια δόση θράσους, γίνεται απαράδεκτο.
Ω ναι, το περιστατικό με τα αρώματα το θυμάμαι!

@ Γιωρίκας:
Μα κι εγώ πατάω 'ignore' σε καμιά τριανταριά προσκλήσεις για διάφορες εφαρμογές κάθε βδομάδα. Δε με ενοχλεί, ειλικρινά! Δικαίωμά τους να με προσκαλούν, δικαίωμά μου να αρνούμαι.
Σε κούφανα με τα λουλούδια, ε? Λοιπόν σκέψου αυτό: Πηγαίνεις επίσκεψη με το λουλουδικό στο χέρι, χτυπάς το κουδούνι, σου ανοίγουν.
α) Τα κρατάς "αγκαλιά" (ο γαμπρός του '60 που λέγαμε) και φιλάς τους οικοδεσπότες σου επάνω από τα λουλούδια, στριμώχνοντάς τα ανάμεσα στα σώματά σας,
β) τα κρατάς με το ένα χέρι, προσφέροντας θλιβερό θέαμα either way, σαν να κρατάς ψάρι (προς τα κάτω) ή λάβαρο (προς τα πάνω),
γ) δίνεις στους οικοδεσπότες τα λουλούδια πριν τους φιλήσεις, ώστε να επιλέξουν αυτοί έναν από τους παραπάνω τρόπους διαχείρισης.
Ό,τι κι αν συμβεί, η οικοδέσποινα έχει αμέσως το καθήκον να τακτοποιήσει τα λουλούδια σου σε βάζο. Που σημαίνει, παρατάει τους επισκέπτες της, ψάχνει το βάζο, ανοίγει την ανθοδέσμη, κόβει φύλλα και κοτσάνια κλπ.
Αν πάλι πρόκειται για γλάστρα, ακόμα χειρότερα γιατί είναι μια αγκαλιά ολόκληρη που ενδεχομένως θα λερώσει τα ρούχα της οικοδέσποινας κατά την προσπάθειά της να την τακτοποιήσει.
Γι' αυτό είναι ευγενέστερο να στείλεις τα λουλούδια πριν πας εσύ, ώστε να δώσεις το χρόνο να παρουσιάσουν τη σύνθεση με την ησυχία τους και μετά να σε υποδεχτούν και να σε ευχαριστήσουν καταπώς σου αξίζει.
:-)

Saigon

Acro είπε...

Για κάτι τέτοια δεν έχω πάει ποτέ λουλούδια σε γιορτή. Πάρε ένα κουτί σούπερ τρίγωνα, ή ένα προσωπικό δώρο να έχουν να σε θυμούνται. Τι φταίνε τα καημένα τα λουλουδάκια;

apapsa είπε...

Καλησπέρα! Πώς είσαι; Πλιζ μπες στο application του φέιςμπουκ που θα σου στείλω για να πάρω το υλικό και αν δεν το θεσ βγάλτο.

:PPP

Σοφία είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Σε όλα.

30aris είπε...

Κι εμένα μου ήρθε αυτό το μήνυμα! Μήπως όμως είναι «ιός»; Δες εδώ στα ΝΕΑ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4551435

Acro είπε...

@ 30aris (και συγνώμη που επεμβαίνω, δεν είδα το μήνυμα που έφτασε στη Saigon). Στην περίπτωση που λέει η Saigon, δεν πρέπει να είναι αυτό που λες, γιατί η πρόσκληση ήταν να μπει σε παιχνίδι του Facebook, προκειμένου αυτός που την προσκάλεσε να πάρει "εικονικά λεφτά" προκειμένου να παίξει Texas Holdem up Poker. Δεν τείθεται δηλαδή θέμα "εξωτερικής" διαφήμισης, συλλογής στοιχείων χρήστη ή κάτι παρόμοιο. Δεν είναι ιός. Κακοήθεια είναι.
(Αυτός που είχε προσκαλέσει εμένα, είχε φάει τέτοιο κόλημα με το εν λόγω παιχνίδι, που όταν τον επισκεύθηκα στο σπίτι του κάποια στιγμή, έφυγα 15 λεπτά μετά, γιατί είχε το 99% της προσοχής του στο online gaming. Ούτε με κανονικά λεφτά να έπαιζε δεν θα έκανε έτσι. Από την άλλη, η τζογοαρρώστια είναι αρρώστια, με λεφτά ή χωρίς)

Nathalie είπε...

Το αστείο είναι ότι το ίδιο άτομο (που ειδικά εμένα δε με έχει καν συναντήσει προσωπικά) μου έστειλε το ίδιο ακριβώς μήνυμα στο FB..

Saigon & Baygon Inc. είπε...

@ apapsa:
Με σκοτώνεις!!! Μέρες γελούσα με το σχόλιό σου. LOL

@ Σοφία:
Να 'σαι καλά, Σοφία μου! Με τιμά η άποψή σου.

@ 30aris:
Για πες μου κάτι. Ο ίδιος ιός αποφάσισε να με διαγράψει από τις επαφές τής εν λόγω κυρίας όταν απέρριψα το αίτημα?
Δεν το νομίζω.

@ Nathalie:
Έλα ρε!!! Εντάξει, είναι θράσος. Σε διέγραψε και σένα? LOL

Saigon

StrangeEmily είπε...

Χα χα!!! Νομίζω πως το ίδιο άτομο έστειλε το ίδιο μήνυμα στον anemos. Εγώ είχα προλάβει και σε ένα ξεκαθάρισμα την είχα διαγράψει από τους friends.

Ειλικρινά αυτό με τα λουλούδια δεν το έχω ξανακούσει! Θα το έχω υπόψημου όμως.

@apapsa κι εγώ της έκανα request για ΑΥΤΌ ΤΟ APPLICATION ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ!
:-D

Dellaporta είπε...

Είσαι πολύ σκληρή με τον πρώην ... Στο κάτω κάτω εσύ φταίς. Η μοιραία γοητεία σου τον έχει τσακίσει τον άνθρωπο, ακόμα να συνέλθει και εσύ ούτε στο facebook δεν θες να τον δεις. Ντροπή ...

Saigon & Baygon Inc. είπε...

@ StrangeEmily:
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΧΑΜΗΛΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΡΜΟΖΟΥΣΑ ΣΕ ΜΑΜΑΔΕΣ! Ξηγηθήκαμε? LOL

@ Dellaporta:
Έχεις απόλυτο δίκιο. Ντρέπομαι μέχρι τις ρίζες των μαλλιών μου (χαλάσανε κι οι ανταύγειες, γμτ).
Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχ

Saigon