Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Ελληνάρες

Τρίτο και τελευταίο άρθρο που έβγαλα στην άκρη από το Vmen Μαΐου.
Γραμμένο από την Ελένη Ψυχούλη.


Έλληνες σε όλα

Αν περπατώντας στην παρισινή λεωφόρο Foch ή στο Soho ένιωσες ποτέ μια ξαφνική δυσφορία, είναι ίσως διότι μόλις είχες την ατυχία να συναντήσεις συμπατριώτη "ελληνάρα".

Τρόποι για να ταξιδέψεις υπάρχουν πολλοί. Άλλοι ταξιδεύουν για να ανοίξουν τα μάτια και τους ορίζοντές τους και άλλοι μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι ο Παράδεισος βρίσκεται μόνο στο τριάρι τους στον Χολαργό, όπως άφθονοι αξιότιμοι συμπατριώτες μας. Και εκεί που με τον γιο μου είχαμε βυθιστεί στα μυστήρια της ευρωπαϊκής αναγέννησης στο Λούβρο, μια παρέα "πατριωτάκια" μυρίστηκε το γλωσσικό μας ιδίωμα. Και αφού μας προσφώνησε με τον τίτλο των εισαγωγικών, μας προσκάλεσε για μια φραπεδιά, αφού πρώτα μας ανακοίνωσε ότι η Τζοκόντα είναι μεγάλη απάτη και οι Γάλλοι "κλεφταράδες" που ζητάνε τέτοιο εισιτήριο για ένα "καδράκι τόσο δα". Ο εξοπλισμός του φραπέ είχε φυσικά αγοραστεί σε ελληνικό περίπτερο, καθότι, ως γνωστόν, οι Γάλλοι -που είναι πίσω- και "τρώνε το κρέας τους ωμό σαν τους κανίβαλους" δεν έχουν ακόμα περάσει στο πολιτισμικό στάδιο της café society. Στρογγυλοκαθισμένοι στα ιερά μάρμαρα των Λουδοβίκων, τα οποία προσέβαλαν με τα ψίχουλα των κρουασάν που είχαν κλέψει από το πρωινό, και κουνώντας υστερικά τα σέικερ, τα "πατριωτάκια" πρόλαβαν μέσα σε τρία κλάσματα του δευτερολέπτου να μας βομβαρδίσουν με όλα τα δεινά που συνεπάγεται ένα ταξίδι στο Παρίσι: οι Γάλλοι είναι όλοι αδελφές, γιατί αλλιώς δεν θα καταδεχόντουσαν να μιλάνε αυτή τη φλούφλικη γλώσσα, η πείνα τούς θέρισε γιατί τα McDonalds είναι πιο δυσεύρετα και από το χαβιάρι και οι Παριζιάνοι είναι μια δυστυχισμένη φυλή που μένει σε κάτι σπίτια παλιατζούρες αφού ακόμη δεν έχει ανακαλύψει το "μοντέλο" ροζουλί μεζονέτα στα Βριλήσια.

Ο "Ελληνάρας" όταν βγαίνει από τη χώρα του σαρκάζει και κοροϊδεύει ό,τι δεν κατανοεί - όταν στην επιστροφή τον ρωτήσεις πώς πέρασε, θα σου απαντήσει: "Άσε ρε, πολύ πίσω οι άνθρωποι! Εμείς ζούμε στον Παράδεισο!". Ακόμη και αν μόλις αποχαιρέτησε το Μανχάταν. Φοβικός και κουτοπόνηρος, βιώνει παντού τον κίνδυνο του αγνώστου, ακόμη και όταν βρίσκεται στη μέση της 5ης νεοϋορκέζικης λεωφόρου. Οι ιταλοί είναι κλεφταράδες και οι μαύροι σκοτώνουν για την πλάκα τους. Παραμυθάδες και ερμητικά κλεισμένοι στο κούφιο καβούκι τους, θα σου διηγηθούν με όλες τις λεπτομέρειες της Ντόρας την Εξερευνήτριας το γεγονός ότι με την τόλμη του Λόρενς της Αραβίας, ανακάλυψαν μια εξωτική γωνιά όπου ακόμη δεν έχει πατήσει το πόδι του Δυτικού, για να σου δείξουν στις φωτογραφίες την Jemaa El Fnaa του Μαρακές, κοινώς το Μαροκινό Σύνταγμα, όπου θα προσγειωθούν όλα τα δισεκατομμύρια των τουριστών με προορισμό το Μαγκρέμπ. Στο Ντουμπάι, στο Μιλάνο και όπου στον πλανήτη βρουν μαγαζιά, θα πάνε με σκοπό ιερό και αποκλειστικό για να τσακίσουν τις χρεωμένες κάρτες. Και αφού ξεποδαριαστούν στη via Montenapoleone, θα καταλήξουν να ψωνίσουν στις ίδιες αλυσίδες με της Ερμού, αφού αυτές εμπιστεύονται. Το θέμα δεν είναι το ταξίδι, αλλά η επιστροφή στην οικεία Ιθάκη. Και η μαγκιά: Μπορεί να γύρισα στραβάδι, αλλά η σφραγίδα στο διαβατήριο το λέει ότι είμαι κοσμογυρισμένος.


(Το Vmen είναι ένθετο μηνιαίο περιοδικό της εφημερίδας Το Βήμα)

by Saigon

2 σχόλια:

γυάλινο δάκρυ είπε...

Βασικά κι εμένα δε μ' αρέσουν κάποια στοιχείαυων ξένων λαών π.χ. των Γάλλων που τρώνε ωμό το κρέας (αυτό έχει να κάνει με το προσωπικό γούστο) και το ότι οι ξένοι δεν έχουν μπαλκόνια στις πολυκατοικίες τους. Αλλά οφείλω να παραδεχτώ ότι είναι πιο μπροστά από μας γιατί έχουν παιδεία και επειδή ξέρουν να εφαρμόζουν και να σέβονται τους νόμους τους. Αυτό που με άφησε άφωνη όμως περισσότερο από όλα, ήταν το γεγονός ότι οι οδηγοί στις ξενες χώρες, σταματούν στις διαβάσεις για να περάσουν οι πεζοί, ακόμα και αν δεν υπα΄ρχουν φανάρια. Ενώ στην Ελλάδα καταριέμαι την ώρα και τη στιγμή που είμαι πεζή και δε με σέβεται κανένας ελληνάρας οδηγός. Το ίδιο βέβαια ισχύει και όταν οδηγώ. Παρακαλάω να φτάσω ζωντανή στον προορισμό μου. Το κακό είναι ότι οι ξένοι μας έχουν πάρει χαμπάρι και έρχονται εδώ τα καλοκαίρια και ξεσπούν τα απωθημένα τους και κάνουν δημόσια όργια. Αλλά σ' αυτό φταίμε εμείς οι ίδιοι που δείχνουμε ότι δε σεβόμαστε τον τόπο μας, οπότε γιατί να μας σεβαστούν αυτοί;

Ανώνυμος είπε...

Sumfono apolutos me tin prolalisasa arthrografo (kai prosthese X2 gia Kuprious- giati san tin Kupro en eshiei!). Gi' auto kai opote eimai exoteriko i sto aeroplano (akoma ki an taxideuo me Cyprus Airways) diavazo Agglika vivlia kai krato to stoma mou kleisto gia na apofeugo tetiou eidous sunantiseis. Dustihos ta charaktiristika mou me prodidoun merikes fores!